Syksyn hässäkkä, tauolla vai ohitse?

Teollisuusliitto ja moni muu ammattiliitto ovat järjestäneet syksyn aikana järjestöllisiä toimia Sipilän hallituksen järjetöntä lakiesitystä vastaan. Lain muutoksella haluttiin helpottaa irtisanomisia alle 20 hengen työpaikoilla. Sipilän hallitus teki paineen alla muutoksia esitykseensä, jossa lakiesitys koskisi alle 10 hengen yrityksiä. Tämä ei ay-liikkeelle käynyt, niinpä työtaistelutoimia jatkettiin ja laajennettiin. Tämän myös ymmärtää. Miten voi työntekijöiden etuja valvova järjestö kannattaa lakia, joka on eriarvoistava, riippuen minkä kokoisessa yrityksessä henkilö sattuu työskentelemään. Ammattiliitot kunnioittavat työntekijöiden yhdenvertaisuutta, toisin näyttää maamme hallitus tekevän.

Myös Sak aloitti omat toimensa hallituksen toimia vastaan. Sak starttasi #viimeinenniitti-kampanjansa, jonka yhteydessä on jaettu työmarkkinatilanteen hahmottamiseksi tehtyä materiaalia. Näissä kuvataan sitä tilannetta mihin Sipilän toimet voivat pahimmassa tapauksessa johtaa työpaikoilla.

Sak:n materiaali nosti verenpainetta porvarileirissä ja viestistä loukkaannuttiin syvästi. Uhriutumisen ja tekopyhyyden määrä meni porvareilla jo surku hupaiseksi. JHL:n työtaistelutoimia arvosteltiin ja mukaan pelinappuloiksi otettiin lapset ja vanhukset. Myös visuaalinen propaganda otettiin mukaan, vaikka SAK:n vastaavaa toimintaa arvosteltiin ja syvästi loukkaannuttiin. Työnantajapuolen kuvat olivat kuitenkin rimanalitus. Ei tässä kukaan vanhuksia ja lapsia nälkään kuolemaan päästä. Ei tässä maassa. Ainakaan lakoilla. Tämänhetkinen hallitus kylläkin omilla toimillaan on tätä agendaa hoitanut ansiokkaasti, leikkaamalla toimeentuloa kaikista heikoimmassa asemassa olevilta.

Sankarimainen pitsojen kuljettaminen päiväkoteihin on lähinnä osa ala-arvoista oikeiston propaganda viestintää. Missä se aito huoli on ollut tämän koko hallituskauden ajan, kun ihmiset pohtivat apteekin ja ruokakaupan välillä, kun ei enää voi molemmissa joka kerta käydä?


Näin se ilmeisesti on, että työn teettäjä saa kohdella ja arvostella työntekijöitä, mutta kun työntekijäpuoli sanoo asiat suoraan, on tämä kiellettyä. Peiliin voisivat katsoa.

Nyt tilanteessa ollaan niin pitkällä, että liitot ja keskusjärjestöt arvioivat hallituksen uuden esityksen kelpoisuutta. Yleinen linja on, että minkäänlaista työntekijöiden oikeuksien heikennystä ei anneta hallituksen lakiesityksen pohjalta mennä läpi. Vaikka uudessa esityksessä olisikin poistettu työntekijämäärä lukuna, on siinä edelleen eriarvoistavan tulkinnan mahdollisuus. Näin myös lain arviointineuvosto asiasta raportoi.

Tulossa on siis mitä ilmeisemmin kylmä ja hyytävä talvi, sekä kylmät tuulet työmarkkinakentällä vielä hetken aikaa. Sipilän on aidosti otettava ammattiyhdistysliike mukaan neuvottelupöytää jotta tilanne etenee. Mielenkiinnolla nähdään, onko Sipilän puheet kolmikannan ottamisesta mukaan jälleen kerran raukkamainen sirkustemppu, jolla ensin syyllistetään, sitten uhkaillaan ja tämän jälkeen kiristetään. Toivon tosissani, että tahto aitoon sopimiseen alkaa hallituksesta löytyä. Ammattiyhdistysliike ei tässä asiassa peräänny.