Reilua yrittämistä

Suomessa yritystuet on suunnattu pk-yrityksille, kasvaville ja kansainvälisille markkinoille tähtääville yrityksille. Yritystukien määrä on kasvanut, mutta tukia saavien yritysten määrä on laskenut. Tämä tarkoittaa, että tämä hyvä kasaantuu yhä harvemmille. Jos yritystukiin lasketaan mukaan maa-, metsä- ja kalatalouden saama tuki ja alennetut alv-kannat on tuen määrä yli 8 miljardia euroa. 

Yritystukia on arvosteltu useasti ja ihan syystä. Osa tukia saavista yrityksistä on hyvässä taloudellisessa tilanteessa, jolloin tuki ei ole heille välttämätön. Kritiikkiä on tullut myös siitä, että tuilla ylläpidetään olemassa olevaa toimintaa, eikä todellisuudessa luoda uutta kasvua. Suomen yrittäjät teettivät kyselyn yrittäjä-jäsenilleen ja 48% vastaajista vähentäisi yritystukia. 

Itse haluaisin suunnata yritystuista enemmän yrityksen kaaren alkupäähän. Siihen vaiheeseen, kun leipä on tiukassa ja aletaan kasvamaan hiljalleen. Siinä vaiheessa, kun niitä riskejä pitäisi ottaa, mutta ei ole taloudellista pääomaa siihen. 

Järjestelmää pitää uudistaa. Tukien hakeminen on monille raskasta ja byrokraattista. Monelle pienelle toimijalle kattavan hakemuksen tekeminen voi olla hyvin haastavaa ja myös ajalliset resurssit eivät välttämättä riitä kaiken muun liiketoiminnan pyörittämisen ohessa. Suurissa yrityksissä resurssit hakuprosessien tekemiseen ovat ihan eri luokkaa kuin pienyrittäjällä. 

Järjestelmän uudistamisen lisäksi tarvitsemme perustuloa. Perustulo olisi ratkaisu monen aloittelevan yrittäjän huoleen. Se toisi heille taloudellista pohjaa, josta ponnistaa ylöspäin. Yrittämiseen olisi helpompi lähteä, kun perustoimeentulo olisi taattu. Vasemmistoliitto ajaa myös alv-rajan nostoa 30 000 euroon. Nosto tulisi tehdä niin, että arvonlisävero alkaa juoksemaan vasta tuon 30 000 euron rajan yli menevistä tuloista.

Yrityksiä on monenlaisia ja monen kokoisia. Yrityspolitiikan tulee sallia tämä monimuotoisuus ja olla yrittäjän tukena, sen koosta tai toimialasta riippumatta.